Tak teď už chápu, pěkná finta.Karel píše: ↑čtv 09. srp 2018 22:29:11Niky ano, cca 1metr a nevadilo ji to.
S dlouhou chodbou se to má tak - jak se usadí tak jim nevadí, ale pokud bys je usazovala přímo do dlouhé chodby tak budeš neúspěšná v 90% (lhostejno na druhu i u zemního) neboť matka jak je nervozní po přenosu prostě na konec chodby nedojde a tím nenajde úl... To mám ověřené minulými lety.
Proto jsem taky přešel na ty instalateské trubky, kdy matku usazuji co nejblíže úlu- u mne je to koleno co je hned po průchodu zdí, počkám až doleze do úlu což má tak 20cm max a to zvládne poměrně velmi rychle, jakmile se ztratí světlo vsazení a jakmile ji slyším v úlku, připojím celou finální trubku i s otevřenou klapkou. Nijak je pak nezavírám, takže ona tak za 20min vyletí už z finální chodby, ale vtip je v tom, že to už si vlastně vybrala, chodbu projde označí si ji a pátrací let už má na klapku ....
Možná to bude znít trochu šíleně, ale dnes neplánovaně zbylo trochu času, tak jsem začal s přípravou na další sezónu. Opravoval jsem úlek pro menší druhy, už to potřeboval. Dopřeju jim i novou klapku.