Chov čmeláků v roce 2018
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Osobně bych pro lesního volil úlek spíše při zemi, ale výška nad zemí asi stejně není rozhodující. Někdo je tu měl i na balkóně. A když vezmu třeba takového polního, tedy podobný druh, tak toho jsem měl letos v úlu 1,5 m nad zemí. Matka byla usazena asi na druhý pokus.
Hugo ta vosková stavba vypadá velice zvláštně, zdá se mi, že je hodně kokonů neotevřených, koukal jsi se do nich, jestli jsou v nich mrtví čmeláci? Zdá se mi, že jsou tam mateřské kokony (velké), tedy něco kolem 10 mladých matek mohlo vyletět, ale zdá se mi, že dalších tak 9 zemřelo v kokonech. Já si myslím, že to asi potravou nebude, protože, když se larva zakuklí tak už krmení nepotřebuje. Nevím jestli třeba nepotřebuje asistenci dělnic při líhnutí z kokonů (a ty už tam možná nebyly)? Já jsem po rokytových taky viděl v hnízdě několik nevylíhnutých kokonů, ale bylo jich jen pár. Tady to vypadá jako by v jeden okamžik došlo ke smrti všeho. To vpravo nahoře se mi dokonce zdá jako stavba s malými larvami, která už se dále nevyvíjela. Není možné, že se ti to hnízdo upeklo ve vedrech? To by vysvětlovalo, proč zemřelo vše v několika vývojových fázích (larvy i kukly).
Blanko, o lesním teď hodně čtu, v podstatě je to takový dvojník rolních, který má jen rád teplejší oblasti a otevřenou krajinu, ale jinak by měli mít hnízdní nároky úplně stejné. Tedy myslím, že větší výška nad zemí mu nebude stejně jako rolnímu dělat problém.
Blanko, o lesním teď hodně čtu, v podstatě je to takový dvojník rolních, který má jen rád teplejší oblasti a otevřenou krajinu, ale jinak by měli mít hnízdní nároky úplně stejné. Tedy myslím, že větší výška nad zemí mu nebude stejně jako rolnímu dělat problém.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
- Hugo.008
- Stálý člen
Díky Niky a Kaosi za postřehy.
Do kokonů jsem se nedíval, zkusím tento víkend. K rapidnímu poklesu pohybu na česně došlo asi v průběhu 3 dnů někdy před měsícem. Potom tam úřadovala ta nová matka. Přehřát hnízda nemůžu vyloučit. Neměl jsem tam chlazení ani měření, takže nemám žádné údaje.
Ještě mám jednu zprávu mimo dění u nás. Včera i dnes jsem v Dolních Břežanech, na keřích u laserového centra, viděl čmeláky zemní s nasbíraným pylem. Možná to není nic tak zajímavého, ale u České Lípy jsem už pár týdnů nic takového nezpozoroval.
Do kokonů jsem se nedíval, zkusím tento víkend. K rapidnímu poklesu pohybu na česně došlo asi v průběhu 3 dnů někdy před měsícem. Potom tam úřadovala ta nová matka. Přehřát hnízda nemůžu vyloučit. Neměl jsem tam chlazení ani měření, takže nemám žádné údaje.
Ještě mám jednu zprávu mimo dění u nás. Včera i dnes jsem v Dolních Břežanech, na keřích u laserového centra, viděl čmeláky zemní s nasbíraným pylem. Možná to není nic tak zajímavého, ale u České Lípy jsem už pár týdnů nic takového nezpozoroval.
No letošní rok je takový divný, nejdříve to vypadalo, že je vše urychlené, to suché léto se mi zdá ale naopak vývoj dost zbrzdilo. Zemní s pylem vídám i v mém širším okolí. Koneckonců i zemní u mě v úlu stále ještě pyl nosí a chovají poslední larvy.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Zrovna jsem pozorovala polní čmeláky.U toho jednoho hnízda už nějakou dobu létají matky druhé vlny,prolet 10 matek za 1/2 hodiny.U jedné pozoruji již několik dní,že nosí pyl a přitom prolet dělnic na polní je ještě solidní 18x za 1/2 hodiny. Jsem zvědavá jak dlouho hnízdo vydrží a dokdy budou létat matky .
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Niky, to je paráda. Mě moc mrzí, že jsem letos přišel o ty své polní. Teď by bylo na zahradě živo. Snad se tedy povedou příští rok.Niky1 píše: ↑stř 05. zář 2018 12:22:14Zrovna jsem pozorovala polní čmeláky.U toho jednoho hnízda už nějakou dobu létají matky druhé vlny,prolet 10 matek za 1/2 hodiny.U jedné pozoruji již několik dní,že nosí pyl a přitom prolet dělnic na polní je ještě solidní 18x za 1/2 hodiny. Jsem zvědavá jak dlouho hnízdo vydrží a dokdy budou létat matky .