Chov čmeláků v roce 2018

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Niky1
TOP člen
TOP člen

Blanko,speciální nároky na výšku nevím.Ale když jsem je před několika roky měla,tak byli asi 70cm nad zemí a nebyl žádný problém. :)
Niky1
TOP člen
TOP člen

Hugo,pokud ti červíci byli asi 8mm velcí,pak by to mohl být antherophagus nigricornis. ;) Dívala jsem se,že se ještě dost čmeláků nevylíhlo,nejspíš je už neměl kdo krmit. :?:
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Niky1 píše:
pon 03. zář 2018 16:39:42
Honzo.já ti tak závidím ty skalní :D :oops: a moc přeji délku provozu,ani nevím jestli mi někdy vydrželi do září. ;)
Letos mám výhodu, že jsem je usadil až na konci dubna a hnízdo bylo opravdu povedené. Ale jak jsem koukal, tak skalní ještě drží více lidem.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Osobně bych pro lesního volil úlek spíše při zemi, ale výška nad zemí asi stejně není rozhodující. Někdo je tu měl i na balkóně. A když vezmu třeba takového polního, tedy podobný druh, tak toho jsem měl letos v úlu 1,5 m nad zemí. Matka byla usazena asi na druhý pokus.
kaos
TOP člen
TOP člen

Hugo ta vosková stavba vypadá velice zvláštně, zdá se mi, že je hodně kokonů neotevřených, koukal jsi se do nich, jestli jsou v nich mrtví čmeláci? Zdá se mi, že jsou tam mateřské kokony (velké), tedy něco kolem 10 mladých matek mohlo vyletět, ale zdá se mi, že dalších tak 9 zemřelo v kokonech. Já si myslím, že to asi potravou nebude, protože, když se larva zakuklí tak už krmení nepotřebuje. Nevím jestli třeba nepotřebuje asistenci dělnic při líhnutí z kokonů (a ty už tam možná nebyly)? Já jsem po rokytových taky viděl v hnízdě několik nevylíhnutých kokonů, ale bylo jich jen pár. Tady to vypadá jako by v jeden okamžik došlo ke smrti všeho. To vpravo nahoře se mi dokonce zdá jako stavba s malými larvami, která už se dále nevyvíjela. Není možné, že se ti to hnízdo upeklo ve vedrech? To by vysvětlovalo, proč zemřelo vše v několika vývojových fázích (larvy i kukly).

Blanko, o lesním teď hodně čtu, v podstatě je to takový dvojník rolních, který má jen rád teplejší oblasti a otevřenou krajinu, ale jinak by měli mít hnízdní nároky úplně stejné. Tedy myslím, že větší výška nad zemí mu nebude stejně jako rolnímu dělat problém.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Hugo.008
Stálý člen
Stálý člen

Díky Niky a Kaosi za postřehy.
Do kokonů jsem se nedíval, zkusím tento víkend. K rapidnímu poklesu pohybu na česně došlo asi v průběhu 3 dnů někdy před měsícem. Potom tam úřadovala ta nová matka. Přehřát hnízda nemůžu vyloučit. Neměl jsem tam chlazení ani měření, takže nemám žádné údaje.
Ještě mám jednu zprávu mimo dění u nás. Včera i dnes jsem v Dolních Břežanech, na keřích u laserového centra, viděl čmeláky zemní s nasbíraným pylem. Možná to není nic tak zajímavého, ale u České Lípy jsem už pár týdnů nic takového nezpozoroval.
kaos
TOP člen
TOP člen

No letošní rok je takový divný, nejdříve to vypadalo, že je vše urychlené, to suché léto se mi zdá ale naopak vývoj dost zbrzdilo. Zemní s pylem vídám i v mém širším okolí. Koneckonců i zemní u mě v úlu stále ještě pyl nosí a chovají poslední larvy.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Niky1
TOP člen
TOP člen

Je pravda,že polním nejspíš výška nevadí ;) ,jedny mám asi 1-1,2m nad zemí,ale přirozenější pro ně se mi zdá poloha co nejníže nad zemí. :)
Niky1
TOP člen
TOP člen

Zrovna jsem pozorovala polní čmeláky.U toho jednoho hnízda už nějakou dobu létají matky druhé vlny,prolet 10 matek za 1/2 hodiny.U jedné pozoruji již několik dní,že nosí pyl a přitom prolet dělnic na polní je ještě solidní 18x za 1/2 hodiny. ;) Jsem zvědavá jak dlouho hnízdo vydrží a dokdy budou létat matky :) .
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Niky1 píše:
stř 05. zář 2018 12:22:14
Zrovna jsem pozorovala polní čmeláky.U toho jednoho hnízda už nějakou dobu létají matky druhé vlny,prolet 10 matek za 1/2 hodiny.U jedné pozoruji již několik dní,že nosí pyl a přitom prolet dělnic na polní je ještě solidní 18x za 1/2 hodiny. ;) Jsem zvědavá jak dlouho hnízdo vydrží a dokdy budou létat matky :) .
Niky, to je paráda. :D Mě moc mrzí, že jsem letos přišel o ty své polní. Teď by bylo na zahradě živo. Snad se tedy povedou příští rok.
Odpovědět