Chov čmeláků v roce 2019
Zdravím. Mám dotaz ohledně těch navrátilců. Mám pro ně vyčleněny 2 čmelíny, kde byli loni. Mám nechat klapku zavřenou nebo zvednutou? Zvedání klapky přes zimu snad nezapomenou nebo se mýlím? Jak to řešíte vy zkušení?
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Já klapku nechávám otevřenou. Pokud zjistím pohyb a je to ten stený druh jako loni, lze klapku přivírat rychleji. Matky si to pamatují a jde jim to lépe. Bohužel ani zavřená klapka pak nezaručí, že se tam další matka nedostane. Nicméně určitou část jich odradí.
Taktiež som nechal klapky otvorené a dnes už privieram.Čaute.Honza79 píše: ↑čtv 28. bře 2019 14:06:15Já klapku nechávám otevřenou. Pokud zjistím pohyb a je to ten stený druh jako loni, lze klapku přivírat rychleji. Matky si to pamatují a jde jim to lépe. Bohužel ani zavřená klapka pak nezaručí, že se tam další matka nedostane. Nicméně určitou část jich odradí.
Honzo vidis a ja to treba tak nedelam - odchytim matku do sitky, necham ji volnost v sitce, prenesu ke cmelinu, tam ji presunu rychle do strikacky a ihned putuje klapkou dovnitr, abych ji nepodrazdil. Tento postup mi myslim funguje spolehlive
Je fakt, ze ty je nekdy na kole presouvas na vetsi vzdalenost a tam to tmu asi chce-ja s nimi necestuju pesky dal nez 1-2min od cmelinu...
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Jasně, když je to tak krátce jde to i bez tmy. Ale při více jak dvou minutách je lepší matku schovat do tmy.marek972 píše: ↑čtv 28. bře 2019 19:18:32Honzo vidis a ja to treba tak nedelam - odchytim matku do sitky, necham ji volnost v sitce, prenesu ke cmelinu, tam ji presunu rychle do strikacky a ihned putuje klapkou dovnitr, abych ji nepodrazdil. Tento postup mi myslim funguje spolehlive
Je fakt, ze ty je nekdy na kole presouvas na vetsi vzdalenost a tam to tmu asi chce-ja s nimi necestuju pesky dal nez 1-2min od cmelinu...
- Zdenda
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Tak dnes poprvé jsem viděl skalní,dvě chyceny a první moc zájem neměla,druhá nevím,protože začal kousek ode mne hledat luční,takže jsem byl zaneprázdněn jinde.Luční dnes byli 4,ale že by jevili nějaký zájem o čmelín se nedá říct.A to je vpouštím jako Marek během 1-2 minut.Vloni u mne lítalo i dost rolních,letos jakoby vymřeli,jedna matka po zahradě lítá a sbírá pyl-aspoň si myslím,že je to jedna a ta samá,ale hledačky žádné.A ti luční-v myší díře mají hnízdo už dvě a to 3 metry od sebe a zdálo se mi,že o dalších 5 metrů dál jedna ze země startovala s jakoby pamatovacím letem.