Chov čmeláků v roce 2019

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Janek92
Nový člen
Nový člen

Kaosi, určite to tak bude, prošel jsem narychlo 3 lokality kde sa každý rok vyskytují hojně a ani jedna jediná královna. Chce to čas, u nás to samé, zemní, hajový, ojediněle rokytový a luční. Zdeňku, teším se na společný lov. Ano, stejné město-super :) zítra ti zavolám ;)
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

Pepane ten tvůj čmelda, není to luční? Niki kde jsi ? Pouč mě, je to zahradní nebo luční. Zahradní má tři pruhy a bílou prdelku, Luční dva a prdelku červeno hnědou. Je to tak nebo to zase pletu?
kaos
TOP člen
TOP člen

Blanka píše: Pepane ten tvůj čmelda, není to luční? Niki kde jsi ? Pouč mě, je to zahradní nebo luční. Zahradní má tři pruhy a bílou prdelku, Luční dva a prdelku červeno hnědou. Je to tak nebo to zase pletu?
Je to přesně jak říkáš. Jen u lučních jsou dvě formy, druhá má proužek jen za hlavou.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Niky1
TOP člen
TOP člen

Ještě je luční bez proužků a se slabě viditelným proužkem za hlavou.Měla jsem i ty bez proužků a některé nové matky už měly proužek za hlavou. ;)
Iriska

lenkajitka píše:
úte 09. dub 2019 9:25:45
kaos píše:
pon 08. dub 2019 9:00:54

U té matky bych po tak dlouhé době nečekal, že provede orientační let. Pokud to bylo stříškou tak je jasné že otvor nenajde. V takovém případě by šlo znovu odchytit a zavést. Mě se stalo před 4 dny, že jsem zavedl rolní a ona zaměřila tak blbě, že se vrátila minula úl a začala hledat vstup o tři metry vedle. Tak jsem jí dal znovu dovnitř, ani jsem jí už vchod nezavíral, zaměřila podruhé a od té doby normálně funguje.
Musím se pochlubit, mám radost, včera jsem dorazila z práce dřív, už v sedm hodin a akorát jsem stihla toho čmeldu jak zálétl do úlku. Tak to vypadá, že i když jsem ho vyndala stříškou a dala na květ před čmelín, aby se vzpamatoval, tak si dokázal otvor do čmelína najít. :D

Tohle je můj první usazený čmelda. vyfotila jsem ho po té, co jsem ho vyndala z úlku na květ.

Obrázek
Ahoj, gratuluji ke skalnímu. Jak se mu daří?
Iriska

Ahoj, děláte nějaká opatření, když se má teď tak v noci ochladit? Já zakrývám na noc čmelín dekou a igelitem, ale ráno je v něm teplota jen o 1 °C větší než venku, tak se bojím těch teplot kolem nuly.
lenkajitka

Iriska píše:
stř 10. dub 2019 19:32:04

Ahoj,
Doufám že dobře, je to můj první čmelín a první čmelák :lol:
Chodím z práce až okolo půl osmé a ráno odcházím před půl osmou a tak nemám šanci ho během týdne zahlédnout, ale nastaražila jsem mu 2x kamínek a vždy mi ho poctivě shodil na česno . :lol: Už se nemůžu dočkat víkendu, připadám si jak děcko před Vánoci :lol: :lol: :lol:

Kdy mu mám začít přivírat klapku ?
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Iriska píše:
stř 10. dub 2019 19:38:42
Ahoj, děláte nějaká opatření, když se má teď tak v noci ochladit? Já zakrývám na noc čmelín dekou a igelitem, ale ráno je v něm teplota jen o 1 °C větší než venku, tak se bojím těch teplot kolem nuly.
Irisko, opatření děláme jako ty . Zřejmě by vydrželi i bez toho,ale když už je "chováme" tak proč jim nepomoct. Já mám u několika úlku instalované
topení, tak jsem jim ho dnes na noc pustil.
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

lenkajitka píše:
stř 10. dub 2019 20:46:05
Iriska píše:
stř 10. dub 2019 19:32:04

Ahoj,
Doufám že dobře, je to můj první čmelín a první čmelák :lol:
Chodím z práce až okolo půl osmé a ráno odcházím před půl osmou a tak nemám šanci ho během týdne zahlédnout, ale nastaražila jsem mu 2x kamínek a vždy mi ho poctivě shodil na česno . :lol: Už se nemůžu dočkat víkendu, připadám si jak děcko před Vánoci :lol: :lol: :lol:

Kdy mu mám začít přivírat klapku ?
Leni, to je ono ! To je ten správný pocit z toho.... :) . Já bych ještě s klapkou počkal,tak do soboty,neděle. Jsou tu ale zkušenější, určitě ti
poradí víc. Tak zatím ahoj a dej vědět jak ti to jde.
Karel
Stálý člen
Stálý člen
Kontaktovat uživatele:

Ahoj klapku bych začal spouštět nejdříve za 4 dny (ale klidně počkat týden nevadí) po osídlení. V tu dobu už má matka založené buňky a tak neopustí úl. I tak je třeba ji tím ale nestresovat, nejprve ji naučit že musí nalétávat od spoda a nevidí přímo vstup do klapky. (bez toho aby se o klapku vůbec křídly odírala a pak postupně přivykat na nadzvedání...). Nejhorší bývá posledních pár mm.. protože tam už musí celou vahou a hlavně i hlavou se správně nasměrovat.

Já jsem to tak vždy dělal, letos jsem ve svízelné situaci, vrací se mi spousta skalních a tak musím přivírat rychleji. U jedné skalní jsem to urychlyl, přivřel již druhý den neboť jsem měl strach, že úl najde další a skalní mi úl opustila... (a nebo ho našla jiná a popraly se...).. což mne nevadilo, neboť se mi obratem nastěhovala další do druhého....

Abych ochránil luční, která se bohužel zabydlela v úlu pro skalní, musel jsem tavným lepidlem zmenšit otvor v klapce na přesně 6mm jak doporučoval pan Stuchl. Luční mi tím projde s obtížemi, dovnitř až na několikerý pokus, ale projde a skalní ne. Měl jsem to původně 7-8mm a skalní se mi tam prodrala, naštěstí jsem byl zrovna u toho, takže jsem rychle odpojil vnější chodbu a skalní ještě v chodbě přesměroval do prázdného úlu. Ten si vybrala a zabydlela se tam. Bylo to poprvé co přilítla, neboť po výlezu udělala orientační let na nové místo... Luční byla v tu dobu uvnitř, naštěstí se nepotkaly. Pak jsem rychle zmenšil až na těch 6mm průměr a to ji zatím chrání... Tak snad holka vydrží. No byla to docela akce a nebýt zrovna u toho, bylo po luční....

A jinak přikládám zde odkaz na galerii "kvalitního " úlu od ZD, který se mi dostal do rukou - jedná se o nástěnnou variantu. Pokud by někdo uvažoval o jeho koupi, tak vřele doporučuji podívat se proč opravdu ne... Kupte si raději budku pro ptáky a předělejte ji na úl pro čmeláky... Vyjde to levněji a výsledek bude lepší...
https://zahrada-na-vsi.rajce.idnes.cz/N ... sti_uprava
Odpovědět