Chov čmeláků v roce 2019

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
kaos
TOP člen
TOP člen

To na tom videu se mi zdá jako klasický zahradní. Vestalis vypadá úplně jinak. Zásadní rozlišovací znak mezi ruderatus a hortorum je druhý pásek za hlavou. U hortorum má tvar srpku měsíce u ruderatuse jako měsíc v první/poslední čtvrti.

Takhle vypadá Obrázek
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Zdenda
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Pepan píše:
pát 26. dub 2019 20:13:45
Dobrý večer všem. Tak se musím také pochválit. Dnes jsem vypozoroval první dělničku u rokytových zrovna z té ptačí budky. Lítá ještě i královna.
Tam jsem to tak rychle nečekal :) . U ostatních zatím nevím.
Jinak jsem ještě usazoval rolní z přírody. Po dlouhé době co jsem ji viděl hledat a ne se krmit. Pak ještě jednoho co měl všechny pruhy jako zahradní
,ale tak pozdě ? Včera jsem ještě studoval pačmeláky, hlavně obrázky. Snad to nebyl pačmelák, nejsem si jistý...
Pepane,já si myslím,že pačmeláky docela dobře poznám-(on už i ten bzukot a styl letu je trochu jiný)snad kromě pačmeláka cizopasného-ale jak si nejsem jistý,chytím a pustím si ho v místnosti na okně.Tam je pak zblízka poznat chybějící košíčky na sběr pylu,tmavší křídla...pokud to pačmeloun je...
Kyros
Nový člen
Nový člen

Zdenda píše:
pát 26. dub 2019 20:09:58
Kyros píše:
čtv 25. dub 2019 21:30:13
Zdravím všechny, tak mi se nakonec podařilo v této hodně bídné sezoně (aspon v naší lokalitě) obsadit všech 6 čmelínů. Mám 1 skalní, 1 zemní a armádu polních - 4 ks. Toho posledního jsem usadil dnes navečer, pamatovací let slušný, po 15 minutách se vrátil, hledal čmelín, šmejdil kolem něj, ale vstupní otvor minul a odletěl. Je ještě šance, že se zítra vrátí a usadí? Připadalo mi to, jako by se jen přiletěl přesvědčit, že čmelín zůstal na svém místě. Ono jako naschvál, když mám obsazeno, tak dneska hledali 2 skalní, 1 zemní a ten polapený polní. Co mě ale dost štve, tak to jsou vosy, letos se nám tu nějak přemnožily, pořád šmejdí okolo čmelínů, snaží se i vlézt do vstupního otvoru. Něco odeženu, ale jak jsem v práci, tak nevím... Jak to mají vlastně čmeláci s vosami? Může královna opustit hnízdo z důvodu, že ji tam lezou ty vosy? Nebo se s nimi sama vypořádá? :?:
Kyrosi,to nejsou vosy,al vosíci...nohaté vosy..ony ale až dovnitř nevlezou,jen v česně se motají..u mne ráno,když tam svítí sluníčko,odpoledne ne.Než jsem obsadil čmelíny,tak před vpuštěním čmeláka při kontrole vnitřku jsem tam načapal i sršlána.Byl docela zmrzlý-nejspíš sršni dovnitř vlezou,ale nejsou schopni najít cestu ven.ALe spíš jen vyjímka...
Zdendo, jsou to ty nohaté vosy - vosíci. Horší je, že ta potvora se protáhla pod klapkou, (klapka již byla v poslední fázi spuštění, cca 3 mm) vklouzla dovnitř a za 5 minut vyletěla a pak tam vletěla později ještě jednou. Viděl jsem to na kameře. Skalního, který je tam ubytován, jsem dnes neviděl, tak nevím. Pokud se zítra objeví, klapku už spustím úplně. Sršně zatím u nás nelétají, loni jich tu ale bylo požehnaně.
Zdenda
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

kaos píše:
pát 26. dub 2019 21:55:48
To na tom videu se mi zdá jako klasický zahradní. Vestalis vypadá úplně jinak. Zásadní rozlišovací znak mezi ruderatus a hortorum je druhý pásek za hlavou. U hortorum má tvar srpku měsíce u ruderatuse jako měsíc v první/poslední čtvrti.

Takhle vypadá Obrázek
Jojo,na videu to na pačmeláka vůbec nevypadá..ale tady na fotce hezky chlupaté nohy...jasný jak facka.
Zdenda
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Kyrosi,moc o nich nevím,ale asi to s nima nebude tak zlé jako třeba s pravýma vosama.Co jsem si všimnul-zdržovali se mi pod otevřenou klapkou dva dny ubytovaného skalního,ale moc hluboko myslím nešli.Odháněl jsem je-až jsem si dokonce urazil závěsnou klapku,ale jakmile se čwesno dostalo do stínu,už se tam nezdržovali.
Hned naproti mám komposter a pod víkem jich několik zakládalo hnízda.
http://e-obzor.cz/vosy-zvane-vosici/
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Na videa pana Filipa si dejte pozor. Sice jsou to pěkné záběry, ale často jsou tam chyby v určení druhu čmeláka. Na uvedeném videu je dle mého názoru ruderatus.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Jinak už mám také první dêlnice od zemní. V budce pro rokytové se nakonec zabydlel zahradní. Momentální stav tedy 2x zemní, 3x zahradní, 1x skalní, 1x rokytový. V posledním úlu je čerstvě skalní, ale chová se divně. Chvíli létá, pak zase den nelétá. Nebo se objeví jen jednou za den.Tady je to ještě otevřené....
Niky1
TOP člen
TOP člen

Mě se minulý rok usadili vosíci v nastraženém menším úlku pro rokytového.No rozhodně bych je nestrpěla v úlku,jestli se nepletu,někde jsem četla,že bodnutí je bolestivější než od vosy i když se zdají být neútoční.

Já mám velkou radost,jelikož se mi včera podařilo usídlit tmavou formu zahradního :D .Hledal kolem otevřených klapek úlků určených pro skalní.
A večer pak i skalní :) ,bohužel při návratu se spletla,tak jsem ji musela dát znovu do správného.Když jsem jí znovu otevřela a odletěla,tak se už bohužel nevrátila,bylo to o půl osmé.Tak nevím jestli se vrátí,už to venku vypadá že bude pršet. :cry:
Iriska

lenkajitka píše:
pát 26. dub 2019 14:51:21
Klapku na čmelíně, který je ještě prázdný můžu sundat a opravit. Já se přiznám, ale nijak jsem klapku neprohlížela, pokud je na ní černá páska, nejspíš by šlo jí sundat. Pokusím se o to, mám jí nahradit jinou barvou nebo nechat prázdnou ? Šroubek pod klapkou vlastně nic nedrží, můžu ho vyšroubovat . Klapka je přidělaná ke čmelínu na bocích vedle vletového otvoru. Jen nevím, čím nahradit ten suchý zip, kde seženu tu protiskluzovou pásku ? Nebo lze nahradit i něčím jiným ?
Ahoj, mám taky takovouto klapku, ale koupenou před 2 roky, to tam ještě nebyl šroubek uprostřed. Nechápu, proč ho tam dávali, když klapka drží na dvou bočních šroubech bez problémů. Šroub uprosřed bych tam nedávala, suchý zip tam taky nemám a místo něho jsem udělala několik hlubších vodorovných rýh hřebíkem, které mají funkci schůdků. Po setmění zavírám úl špuntem, který ráno kolem 7.00 h vytáhnu, aby tam v noci nevlezl zavíječ. Černou pásku nesundávej, je potřebná, aby čmeláci lezoucí zevnitř viděli světlo v místě, kde mají zatlačit na klapku.
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

Asi půjdu z domu, nedělám nic jiného jen hlídám čmelíny a že je mám po celé zahradě, tak už necítím nohy. Hlídla jsem redukci, 6mm je málo nakonec jsme vyvrtali 7mm, ale to už toho holka měla dost a nevrátila se, tak jsem tu redukci vyšprtla, šlo to dobře a hned tam vletěla skalní, ale mám pocit, že jsou tam dvě. Od 17hod. začal cvrkot na zahradě tři skalní jedna zemní a jeden rolní, mám ještě jeden volný čmelín, tak jsem číhala na rolního, dvakrát jsem ho chytla, dvakrát mi utekl při přikládání k otvoru. Jsou hrozně rychlí i to hledání je jiné než u skalních a zemních, s většími přelety. Uvidíme dnes, už tomu dávám poslední den, pak už to nechám na přírodě, jsem utahaná. Mám 2luční, jedna už má dělničky, jednu zemní a 8 skalních a úhorových, úhorové budou asi 2. Tak si myslím, že to stačí. Usazovala jsem jen luční, zemní a jednu skalní, jinak všechno holky navrátilky. Jinak si myslím, že zužování otvoru je fakt lepší tavnou. Mějte se.
Odpovědět