Chov čmeláků v roce 2016

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

Niky [já mám proto letos ve čmelínech asi 12-13cm nad dnem lišty a na nich polystyrén s dvěmi větracími otvory do prostoru nad tím.Po povrch pod polystyrénem naplněné stelivem,až se oteplí,těm co mají dělnice víko odstraním a budou mít k dispozici celý objem čmelínu. ;)*]

To je asi fakt nejjednodušší řešení . :P

Jak se tu již psalo o "zatuhnutí" královny v úlku při osazování, tak dneska asi rokytkový ?/rezavej kožíšek na hrudi a proužkatej zadeček/ani po hodině nevylezla.Zvedla jsem víko a našla jsem jí navrchu steliva v rohu.Jakoby nevěla kudy zpět do trubky?Je to možné,že netrefí? A proč?..Nelétala.Dala jsem jí před pampelišku, tu si asi dala a odlezla.Nedalo mi to a asi za půl h jsem se šla podívat ,jestli tam není někde na zemi, ale naštěstí byla fuč.
Tohle mě vždycky dost znejistí, jestli dělám vlastně dobře... :( Abych nebyla spíš škůdce.. :roll:
Niky1
TOP člen
TOP člen

Honzo,někde jsem to četla při hledání údajů o čmelácích,souviselo to s tím,že matka už nebyla schopna tvořit vosk.Nevzpomínám si kde,je to už dlouhou dobu,ale uvádí se to třeba tady :"Jak (ne)chovat čmeláky? Tomáš Daněk Mezi nejznámější ...
https://is.muni.cz/el/1423/jaro2006/ENS ... melaky.txt
Čmeláci, přesněji samičky a dělnice, mají žihadlo, které v případě potřeby použijí ke své obraně. ... složené z dělnic, trubců (samců) a jedné samičky (matky či královny). ... V tepelně dobře izolovaném místě s optimální vlhkostí samička založí první buňku s 5 15 ... Pokud samička o hnízdo přijde, není již schopna založit nové."

Nedalo mi to a hledala jsem v útržcích z knihy Jan Maye.Podle něho je schopná založit nové pokud neztratila schopnost tvoření vosku,ale v opačném případě bloudí krajinou nebo se pokusí vniknout do cizího hnízda.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Kavcao,zřejmě se jedná o čmeláka polního,rokytový má bílý zadeček.Pro něho není vhodný čmelín s husím krkem jako pro zemního.Pro něho by bylo vhodné,aby po prolezení klapkou vešel hned do hnízdiště.Takže pokud chceš mít více čmelínů,polní usazuj do čmelína bez husího krku. ;)
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Niky, je vidět, že názory se různí i mezi odborníky. No myslím, že pro nás je hlavně důležité, aby byly čmelíny obsazené a abychom zdárně odchovali nové královny. ;)
Niky1
TOP člen
TOP člen

Honzo,přesně tak. :D
Ale u mně nebudou obsazeny všechny,ani při oteplení se neukázali skalní zahradní a rokytoví. :( A zemní co hledají jsou jen "bludičky" co se nechtějí ubytovat. ;)
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Niky1 píše:..ani při oteplení se neukázali skalní zahradní a rokytoví. :(
Tak s rokytovými je to letos taky nějaké podivné, viděl jsem jich několik kolem půle dubna, ještě před tím ochlazením. Jednoho jsem chytil. Vrátil se, ale letál asi jeden den a zmizel :( Teď nejsou vidět vůbec. Zahradního jsem viděl jednoho a hned ho chytil. Minulý týden v té zimě. Překvapivě se usadil. No a skalní, letos jsem viděl tak čtyři, měl jsem dva pokusy o usazení. A v květináči to vyšlo, však víte. ;)
Niky1
TOP člen
TOP člen

Huráá,konečně jsou i první dělničky lučního po 26 dnech od usazení.Zahlédla jsem jednu jak se vrací z pastvy a vůbec nebyla schopna najít vchod.Nakonec jsem ji musela odchytit a dát na česno,doufám,že se nepoztrácejí,nemůžu u nich sedět. ;)

Dnes jsem zahlédla rokytového,ale než jsem stačilo opřít kolo byl fuč. :( Chytla jsem zemního,bohužel neprojevil zájem. :roll:
Teď jsem dala polní do čmelínu pro skalní,tak doufám že nepohrdne takovým luxusem,i když kdo ví.Jdu pouštět.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Tak já na dělnice od lučního stále čekám, je to už cca 24 - 25 dní. Včera večer jsem ještě narychlo vyrobil klapku pro skalního a dnes brzy ráno ji nasadil na husí krk. Matka ji přijala bez problémů, tak jsem hned odpoledne začal trochu přívírat. Taky s tím zatím nemá problém. Nerad bych o ni přišel, bojím se vniknutí jiné matky nebo pačmeláka... Je to náš poklad. ;)
Niky1
TOP člen
TOP člen

Honzo,to je fajn,že jsi klapku namontoval,alespoň o ní budeš referovat,když sama skalní nemám. :)

Polní čmelínem pohrdla,pak se mi jako zázrakem povedlo chytit zahradního,bohužel se mu nelíbilo. :( Moc se mi už ubytování nedaří,ještě že mám ty co mám. :)
Naposledy upravil(a) Niky1 dne ned 01. kvě 2016 5:44:07, celkem upraveno 1 x.
Janek92
Nový člen
Nový člen

Súhlas Honzo ;) každopádne je to zvláštne...o to viac dúfam že to dobre dopadne :)

Dnes som dokončil 2 mini úlky a šiel na lúku..dostal som sa tam ale až okolo 16.tej hodiny a nič moc :( .. videl som asi 6x čm. zemního, 4 z nich absolútne bez záujmu..žiadny iný druh som nevidel, tak som šiel ešte k lesu na iné miesto a tam som natrafil na královnu hájového, tak som ju povozil v aute a asi sa jej to páčilo :) na balkóne spravila pamatovací let, trval ale dosť krátko, tak uvidím, moc si prajem aby sa vrátila..bolo by som zase o trochu spokojnejší :)

Zajtra pôjdem okolo 11.tej ráno s 3 úlkami, dúfam že sa pošťastí. Musí! dnes som si počkal na moje dve královny, nevidel som ich celý týden, obe v pohode lietajú, mrazy zvládli bez problémov..
haha Honzo, poklad ...pekne povedané :P daj vedieť kedy budú dělničky. Niky, gratulujem, super ! teraz to už dlho nepotrvá do druhej generácie, 10-12 dní /?/.. ta polní by mala ostať, to je takmer istota :) daj vedieť, som zvedavý :) ..takisto vám v dobrom závidím ohledne rokytových...čo by som za jendu jedinú královnu dal ;) naposledy som videl nádhernú královnu rokytového u p. Stuchla, bol to krásny zážitok keď sme pozorovali ako sa vracia do úlu, je taká dominantná :) raz by som chcel aj jeho farebnú variantu, je celý čierny s bielym zadočkom ;)
Odpovědět