Niky1, ten žlutý pásek nad okraj otvoru/vstupu nebo přímo nad okraj klapky?
Děkuji
Chov čmeláků v roce 2017
Moje velká zemní lítá a přivřená klapka ji jen zpomalí, jinak jí to nevadilo.Tu menší jsem ale 3 dny neviděla.Čmelíny jsou od sebe, buď hlídám jednu nebo druhou, nestíhám to časově.Ale sklápím klapku, nemusí ji ještě určitě nadzvedávat,ale musí jí už podlézt.Mám dilema, jestli mám dát mech do dírky,abych zkontrolovala pohyb, bojím se, že by těch překážek už měla nějak moc..ale jsem nesvá, jestli lítá.Luční taky jen tuším, té jsem tam dala trochu výstelky tak snad dneska budu vědět víc.Ale dostanu se domů až večer...Je to napínavější než hokej !
Super, díky ještě to dolepím.
Musím, ale ještě po to včerejším odchytu počkat, jelikož jsem dával ke vstupu kousek mechu a dnes ráno byl pryč
Střechu sundávat nechci, tak budu odpoledne sledovat, nechce se mi ale moc věřit, že by se od šesti hodin večer do tmy ještě vrátila..
Musím, ale ještě po to včerejším odchytu počkat, jelikož jsem dával ke vstupu kousek mechu a dnes ráno byl pryč
Střechu sundávat nechci, tak budu odpoledne sledovat, nechce se mi ale moc věřit, že by se od šesti hodin večer do tmy ještě vrátila..
Pockej az bude vic slunecny den - ty moje zemni urcite 2 dny nevylezly dokud nebylo lip (podle papirku ve vchodu), takze bych nepanikaril. Ja ten cmelin s modrou klapkou taky necham na vikend az bude hezky. Pak budu treba prekvapen, ze tam jekavcaa píše: ↑čtv 06. dub 2017 10:02:57Moje velká zemní lítá a přivřená klapka ji jen zpomalí, jinak jí to nevadilo.Tu menší jsem ale 3 dny neviděla.Čmelíny jsou od sebe, buď hlídám jednu nebo druhou, nestíhám to časově.Ale sklápím klapku, nemusí ji ještě určitě nadzvedávat,ale musí jí už podlézt.Mám dilema, jestli mám dát mech do dírky,abych zkontrolovala pohyb, bojím se, že by těch překážek už měla nějak moc..ale jsem nesvá, jestli lítá.Luční taky jen tuším, té jsem tam dala trochu výstelky tak snad dneska budu vědět víc.Ale dostanu se domů až večer...Je to napínavější než hokej !
- Pepan
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj Kyrosi,jediná objektivní možnost jak zjistit , že se vracejí matky z loňska je označit aspoň některé těmi značkami pro včelí matky.To asi pak udělám a budeme příští rok možná vědět jestli se vracejí.Kyros píše: ↑čtv 06. dub 2017 1:30:47Zdravím všechny na tomto fóru. Vidím, že spousta z vás už má nové nájemníky a ti, co zatím mají prázdné úly, se určitě dočkají. Vždyť je to teprve začátek.
Já měl minulý týden 2 úspěšné pokusy. Odchytl jsem čmelandu zemní a tu druhou rolní. Oběma se zřejmě v úlech hned zalíbilo. Výstelku mám z mechu a nacupovaných izolačnich pásů na vod. trubky. Promícháno s nastříhaným konopím na závity a nějakou vatou ze starého kabátu. Myšinu jsem nesehnal, tak chlupy musel poskytnout náš chundelatý psí kamarád. Tuhle kombinaci jsen měl i loni a čmelandy napoprvé vždy zůstaly.
Pokud je venku trochu teplejii, tak u nás celkem hojně lítají a hledají, kde by se zabydlely. Tak je mi jich nějak líto a vyrobím ještě jeden úlek.
Chtěl bych se zeptat, jak poznáte, že se vám vracejí matky z loňska? Že jako hledají v blízkosti úlu, kde se narodily? Na těch místech totiž hledaly i loni a to ten úl tam byl nově usazený.
Přeji, ať se všem daří a žadný úlek ať nezůstane prázdný.
Teď jsem jich označil 12 z 30. Dvě označené se mi vracejí.Musel jsem to udělat v narkoze pomocí soda streamu , vložením do mikrotenovém sáčku i s klíckou tak na 5 až 10min.Jinak to nešlo byli moc živé a značka by nebyla pořádně přilepená.Tím také odpovídám Kavče ,dlužím ji odpověď na její dotaz jak to dělám.
- Pepan
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím všechny a mám dotaz.Jak rozeznáte zemního od hájového?Možná že ti malí zemní jsou ve skutečnosti hájoví .Musím si je taky zkontrolovat.
Viz. fotky od pána Miroslava Stuchla.
Viz. fotky od pána Miroslava Stuchla.
Ta jsem dorazil jeste za svetla domu, ihned jdu tradicne se podivat na cmeliny a hned vidim jednu zemni jak krouzi okolo cmelinu a poznava okoli Bohuzel jsem ji tim prichodem vyrusil a odletela - doufam, ze ne naporad
Diky Niky za tip s tou modrou klapkou, pokud tam zadna nebude, ihned na ni dam taky zlutou pasku!
Diky Niky za tip s tou modrou klapkou, pokud tam zadna nebude, ihned na ni dam taky zlutou pasku!
Niky, ja ty vlhké piliny používam v každém úlu t.j.pre každý druh plesnivé nejsou, dávam ich na dno úlov aby pak vlhkosť stúpala akoby k hniezdu samotnému. Chodbičky mám z trubek od sáčkov kde som prerezal vrch a spodní stranu, tunel je zabalený v suchej tráve s pilinami tak aby to vše vsáklo do pilin a nedržalo sa im to v prístupovej chodbičke. Čmeláci si stejne vždy tie chodbičky ucpú tak, aby se tam sotva jeden jediný protáhl .. cítia sa tak bezpečnejšie ..jak došlo Niky k tomu že se im to ucpalo? alebo jak to presne myslíš?
Ahoj Honzo, vím a som si istý že by si s tím nemal žádný problém v čom vidíš nejvetsí riziko? .. dúfam že to skúsiš, bolo by to super. Tiež som pracovne hodne vytížený, v pondelí poobede bude trochu času tak skúsim obsadiť dalšie úly.Honza79 píše: ↑čtv 06. dub 2017 7:14:12Ahoj Janeku, už jsem o tom taky přemýšlel, nějak matky rozdělit. Při chovu čmeláků jsem toho dost zažil, včetně stěhování celé kolonie. Rozdělovat takhle matky bych se ale trochu bál, přece jen je to citelný zásah. Navíc jsem teď dost pracovně vytížen a na noc budu doma nejdříve v pondělí. Takže mi v tuto chvíli nezbývá nic jiného než čekat....